Sirkulær

Gruppemedlemmer

Eva Skjold (Ekspertgruppeleder)

Kommunikasjonssjef, BIR AS

Hermund Ramsøy

Bioretur AS

Anna Silje O. Andersen

BOB

Stina Kildedal Johansen

Hansa Borg Bryggerier

Dorinde Kleinegris

NORCE

Christian Askvik Hansen

BKK

Silje Østerbø

Bergen kommune

John Wikstrøm

PwC Bergen

Judith Bragelien

Høgskolen på Vestlandet

Brede Lerum

Equinor

Stein Lønne

Tertnes Holding

Torun Totland Stangervåg

Innovasjon Norge

Hanne Wetland

Knowit

Astrid Hårstad (Adm. kontakt)

Næringspolitisk rådgiver

Årsrapport

I 2022 har ressursmangel og behovet for bærekraftig utnyttelse av materialer fått større oppmerksomhet, og en rekke sirkulære prosjekter og industrielle symbioser har skutt fart. Samtidig har offentlige myndigheter, både lokalt, nasjonalt og ikke minst EU vært tydelige på fremtidige reguleringer og krav til sirkularitet som gjør at stadig nye bransjer ser behovet for å utnytte restråstoffer og redusere svinn i egne verdikjeder og finne nye forretningsmodeller og samarbeid om symbioser.

Ekspertgruppen har gjennom kursrekken Sirkulærskolen delt kunnskap og kompetanse om sirkulærøkonomi til næringslivet, og inspirert bedriftene til å ta grep i egen verdikjede. Vi har vist at samarbeid og forståelse for de store ressursstrømmene i samfunnet er grunnleggende om vi skal få endring på ressurssløsingen.

Våre mål

Ekspertgruppe Sirkulærs strategi er under revisjon for 2023 og 2024. For de to foregående årene (2021 og 2022) har den tatt utgangspunkt i å styrke samarbeidet mellom næringsliv, forskning, utdanning og offentlig sektor. Gjennom vårt arbeid skal vi bidra til at en rekke bedrifter i ulike bransjer får kunnskap og kompetanse til hvordan bli sirkulære, samtidig har vi inspirert kommuner og andre næringsforeninger til å gjøre det samme. Vi har vist at samarbeid og forståelse for de store ressursstrømmene i samfunnet er avgjørende for at vi skal få til grunnleggende endringer på ressurssløsingen.

Vår visjon er at «Bergen skal bli Norges første sirkulære by og realisere verdier ved å lukke sløyfen». For å lykkes med dette, satte vi oss følgende mål i strategien:

  • Vise vei ved å bidra til gjennomføring av sirkulære prosjekter
  • Tilby Sirkulærskolen og andre kompetansetilbud
  • Dele relevante budskap i media og i Circular Bergen
  • Dele metoder og verktøy for å lykkes i sirkulær økonomi
  • Støtte opp under at sirkulær økonomi blir en del av pensum på flere studier.
  • Jobbe for å koble aktører i samfunnet sammen og løfte saker som betyr noe i egnede kanaler
  • Jobbe med industrielle symbioser, ombruk og sirkulær økonomi i byggenæringen, forbruk og klær, organisk avfall, plastutfordringen og gjenvinningsutfordringer

Viktigste saker i 2022 har vært

  • Påvirke Bergen kommunes klimaplan Grønn Strategi slik at sirkulering av ressursene ble en av hovedmålene i strategien, og at strategien har et større fokus på ombruk og produktenes levetid og design.
  • Gjennomføre et nytt kull av Sirkulærskolen. I programkomiteen er representanter fraInnovasjon Norge, Knowit, PwC, BIR, og NORCE. Evalueringen viser at deltagerne var tilfreds/svært tilfreds med kurset, og det faglige innholdet var sett på som relevant eller svært relevant for 86,2 % av respondentene.
  • Avholde en heldags aluminisamling for tidligere deltagere på Sirkulærskolen fra 2020, 2021 og 2022 for å gi oppdatert kunnskap og skape et rom for nettverksbygging og kunnskapsdeling.
  • I arbeidet med å støtte opp under at sirkulærøkonomi blir en del av pensum på flere utdanninger er vi veldig glad for at HVL denne høsten har startet opp tre emner om temaet.
  • Ombruk i byggebransjen har et stort potensial for kutt av bruk av jomfruelige materialer og klimagassutslipp. Ekspertgruppe Sirkulær har løftet saken ved flere anledninger og bl.a. skrevet et avisinnlegg samarbeid med Bygningsgruppen i Bergen, BIR, BOB, Proptech Innovation.
  • Vi har løftet frem relevant ny teknologi som kan gi mange fordeler innen ressursutnyttelse og sirkulærøkonomi, blant annet gjennom frokostmøte om 3D-print og deltagelse i NORCE-prosjektet BIOSIRKEL, som jobber for å bidra til økt innovasjonskapasitet og innovasjonstakt for sirkulær bioøkonomi på Vestlandet.
  • Under Gjenbruksuken 2022 avholdt vi et møte om bærekraftig tekstilbransje sammen med Ekspertgruppe Handel og Service.

Fokusområder i 2023

  • Gjennomføre ny Sirkulærskole og aluminisamling.
  • Identifisere og fremme politiske saker som kan bidra til økt sirkularitet hos våre medlemmer.
  • Pådriver for å utvikle, teste og rulle ut kompetanseheving om industrielle symbioser i samarbeid med Innovasjon Norge, EY, næringsavdelinger i kommuner og andre relevante.
  • Identifisere, løfte og følge opp sirkulære initiativ i andre organisasjoner, klynger og bransjer.
  • Identifisere behov for måling av sirkularitet for å sikre fremdrift.
  • Fortsette å bygge nettverket Circular Bergen og dele sirkulære initiativ.

For å lykkes med sirkulærøkonomi hvor vi tar best mulig vare på ressursene i et kretsløp der minst mulig går tapt, er det spesielt viktig med samarbeid på tvers av virksomheter og bransjer. Vi gleder oss over interessen for nettverks- og kompetansebygging gjennom arenaer som Sirkulærskolen, konferanser og sirkulære klynger i vår region. Vi tar skritt i riktig retning, men nasjonale og internasjonale målinger viser at utviklingen går for tregt. Sammen kan vi få det til, og oppfordrer alle virksomheter til å utforske hvilke sirkulære grep de kan ta.

– Eva Skjold, ekspertgruppeleder

Bærekraftsmål