I 2022 har ressursmangel og behovet for bærekraftig utnyttelse av materialer fått større oppmerksomhet, og en rekke sirkulære prosjekter og industrielle symbioser har skutt fart. Samtidig har offentlige myndigheter, både lokalt, nasjonalt og ikke minst EU vært tydelige på fremtidige reguleringer og krav til sirkularitet som gjør at stadig nye bransjer ser behovet for å utnytte restråstoffer og redusere svinn i egne verdikjeder og finne nye forretningsmodeller og samarbeid om symbioser.
Ekspertgruppen har gjennom kursrekken Sirkulærskolen delt kunnskap og kompetanse om sirkulærøkonomi til næringslivet, og inspirert bedriftene til å ta grep i egen verdikjede. Vi har vist at samarbeid og forståelse for de store ressursstrømmene i samfunnet er grunnleggende om vi skal få endring på ressurssløsingen.
Ekspertgruppe Sirkulærs strategi er under revisjon for 2023 og 2024. For de to foregående årene (2021 og 2022) har den tatt utgangspunkt i å styrke samarbeidet mellom næringsliv, forskning, utdanning og offentlig sektor. Gjennom vårt arbeid skal vi bidra til at en rekke bedrifter i ulike bransjer får kunnskap og kompetanse til hvordan bli sirkulære, samtidig har vi inspirert kommuner og andre næringsforeninger til å gjøre det samme. Vi har vist at samarbeid og forståelse for de store ressursstrømmene i samfunnet er avgjørende for at vi skal få til grunnleggende endringer på ressurssløsingen.
Vår visjon er at «Bergen skal bli Norges første sirkulære by og realisere verdier ved å lukke sløyfen». For å lykkes med dette, satte vi oss følgende mål i strategien:
- Vise vei ved å bidra til gjennomføring av sirkulære prosjekter
- Tilby Sirkulærskolen og andre kompetansetilbud
- Dele relevante budskap i media og i Circular Bergen
- Dele metoder og verktøy for å lykkes i sirkulær økonomi
- Støtte opp under at sirkulær økonomi blir en del av pensum på flere studier.
- Jobbe for å koble aktører i samfunnet sammen og løfte saker som betyr noe i egnede kanaler
- Jobbe med industrielle symbioser, ombruk og sirkulær økonomi i byggenæringen, forbruk og klær, organisk avfall, plastutfordringen og gjenvinningsutfordringer