Digitalisering

Gruppemedlemmer

Inge Ådland (Ekspertgruppeleder)

Director of Tecnhology Strategy & Transformation, Deloitte

Hans Kristian Aas

CEO, iMove

Anne Hasselgreen

Regionleder, Bouvet

Petter Ole Jakobsen

CTO, Vizrt

Stine Andreassen

CEO & Co-founder, Wa.Works

Kjetil Sørtun

CTO, TicketCo

Fredrik Manne

Professor og utdanningsleder ved Institutt for informatikk, UiB

Tarjei Heggernes

Førstelektor, BI

Stine Neteland

Daglig leder, Stacc X

Frode Drønen

Direktør Data og Integrasjon, TV2

Kristin Fanebust Hetland

Instituttleder, Høgskulen på Vestlandet

Stian Karlsen

CTO, Sparebanken Vest

Idun Storm

Leder for rådgivning, KnowIT Experience

Ole Jørgen Kirkeluten

Direktør, Helse Vest IKT

Astrid Hårstad (Adm. kontakt)

Næringspolitisk rådgiver

Årsrapport

2022 har vært et viktig år for Ekspertgruppe Digitalisering. Året startet med etableringen av en helt ny gruppe hvor målet har vært å utvikle det fremste teknologiutviklingsforumet i Bergen som diskuterer bransjeutfordringer på vegne av hele digitaliseringsbransjen. Ekspertgruppemedlemmene er i hovedsak utviklermiljø i større og mindre virksomheter, kombinert med større konsulenthus. Aktivitetsnivået i 2022 har vært høyt.

Kartleggingen på «Digital Modenhet» ble gjennomført av Bergen Næringsråd v/Ekspertgruppe Digitalisering i samarbeid med Næringsalliansen, Næringsforeningen i Stavanger og Norwegian Cognitive Center i 2022. Rapporten var todelt. Første rapport såg på hvor gode næringslivet på Vestlandet er på data og kunstig intelligens. Den viste overraskende funn hvor 1 av 2 toppledere ikke forstår betydningen av data. Les artikkel om funnene her og hele rapporten her. Andre del av rapporten såg på hvor gode næringslivet er på datasikkerhet. Hele 3 av 4 virksomheter har et forbedringspotensial. Les hele rapporten her.

Ekspertgruppen har også hatt tre fellesmøter. Et med Ekspertgruppe Internasjonal for å finne synergier på tvers. Et med Norwegian Cognitive Center for å bli bedre kjent, og et med Bergen kommune. Sistnevnte fikk ekspertgruppen presentert hvordan kommunen jobber med datasikkerhet og beredskap, i tillegg til omvisning på Samfunnsikkerhetens Hus i Bergen.

Det er brukt mye tid på å diskutere hvordan man kan tiltrekke og beholde kompetanse i Bergen, som fortsatt er den største utfordringen for bransjen. Det ble satt ned en arbeidsgruppe som utviklet en «verdikjede». Denne viser gapene i et teknologisk kompetanseperspektiv fra barne- og ungdomsskole til man er i jobb. Disse gapene har man videre utviklet aktiviteter til. Eksempelvis bør man ha tettere dialog med rådgiverne på videregående skole i regionen. Teknologijobber må synliggjøres slik at flere barn og unge blir informert om hvorfor de bør velge denne retningen.

Siste del av 2022 satt også ekspertgruppen i gang planlegging av Digitaliseringsskolen 3.0 som skal gjennomføres første halvdel av 2023.

Viktigste saker i 2022 har vært

  • Omorganisering av ekspertgruppen
  • Kartlegging av «Digital modenhet» i to delrapporter:
    • Data og kunstig intelligens
    • Datasikkerhet
  • Utvikling av «verdikjede» for å tiltrekke og beholde kompetanse i regionen
  • Igangsatt planlegging av Digitaliseringsskolen 3.0

Andre saker det er jobbet med

  • Fellesmøte med Ekspertgruppe Internasjonal
  • Arrangert møte om datasikkerhet
  • Besøkt Samfunnsikkerhetens Hus og hatt fellesmøte med Bergen kommune
  • Gitt støtteerklæringer til ulike søknader i regi av UiB
  • Diskutert muligheten for å starte et akselatorprogram
  • Diskutert hvordan man kan «brande» Bergen som data- og teknologiby
  • Møte med Norwegian Cognitive Center for å bli bedre kjent

Strategi 2023

  • å tiltrekke og beholde digital kompetanse i regionen – også internasjonal kompetanse
  • å tette kompetansegapet i næringslivet, ved å identifisere og fylle kompetansegapet med forskjellige tiltak og aktiviteter slik som Digitaliseringsskolen
  • å knytte akademia og næringslivet sterkere sammen ved at forskere og næringslivet kan utvikle gode og relevante undervisningscase og/eller oppdragsforskning
  • å sikre relevante kandidater fra utdanningsløpet ved å blant annet koble studentene tettere på næringslivet gjennom oppgaver og praksisplasser, og synliggjøre bransjen for studentene
  • å synliggjøre konkurransefortrinnet med å ta i bruk ny teknologi i næringslivet
  • å bidra positivt inn til digitaliseringsløftet for SMB bedrifter
  • å løfte frem og kartlegge «Den nye normalen» – hvordan arbeidssituasjonen vil være post-covid 19 i forhold til bruk av digitale verktøy, kontorer, møteplasser, samhandling osv.
  • å løfte frem samarbeidsplattformer på tvers, eksempelvis ved å dra ut klyngesynergier

Digitalisering fortsetter å bli viktigere og viktigere for næringslivet i regionen. Likevel viser våre kartlegginger i 2022 at mange fortsatt har et langt stykke å gå, spesielt på det som gjelder bruk av data, kunstig intelligens og datasikkerhet. Ny teknologi og digitalisering kan gi store konkurransefortrinn, men for å iverksette nødvendige tiltak og prosjekter trenger man kompetanse og ressurser. Derfor setter vi opp på nytt Digitaliseringsskolen, nå versjon 3.0, og vi håper det blir et tilbud flest mulig av medlemmene i Bergen Næringsråd velger å benytte seg av.

– Inge Ådland, ekspertgruppeleder

Bærekraftsmål